Anna

Anna

Eenzaamheid na scheiding – hoe overwin je dat?

Eenzaamheid na scheiding. Wat is dat?

Onder verschillende soorten eenzaamheid wordt eenzaamheid na de (echt)scheiding gezien als een levensverandering met een grote impact en heeft een grote invloed op onze psyche. Uit onderzoek is bekend dat eenzaamheid na scheiding tot een van de meest traumatische levenservaringen behoort. Men kan o.a. kampen met verlies, leegte en deprimerende eenzaamheid, maar ook andere gevoelens zoals boosheid, schuldgevoel, minderwaardigheidsgevoel, falen etc. Door psychologen wordt het vergelijken met het gevoel van rouw na het overlijden van een geliefde. Eenzaamheid na de scheiding is geen uitzondering. Soms kan die bijzonder hardnekkig zijn.

Eigen ervaring.

Zo was het ook voor mij. Het gevoel van eenzaamheid tijdens de scheiding en de angst om alleenstaand en eenzaam de toekomst in te gaan, hebben me lang bezig gehouden. De angst voor de toekomst alleen, en het vooruitzicht van eenzaamheid tijdens en na de scheiding hebben lange tijd door mijn hoofd gespookt. Als gevolg van scheiding verhuisde ik van Mexico terug naar Nederland waar ik al eerder had gewoond, om hier opnieuw te beginnen. Hier opeens, na ruim 20 jaar voor mijn gezin te hebben gezorgd, kwam ik er alleen voor te staan. De eenzaamheid beïnvloedde mijn leven enorm, tot het punt dat dit me letterlijk in de weg ging staan. Maar in vier jaar een single geweest te zijn heb ik veel over mijzelf geleerd. Op het begin was het heel onwennig, nieuw en al met al heel moeilijk.

In deze periode heb ik echter opnieuw en anders leren leven en denken, en heb geleerd dat alleen niet hetzelfde is als eenzaam. Stapje voor stapje heb ik mijzelf weten terug te vinden en heb ik geleerd om mijzelf te waarderen zoals ik ben. Pas nadat ik singel en met mijzelf alleen gelukkig leerde te zijn, kon ik verder mijn leven een vorm geven.

Wat komt er bij kijken?

Op het begin ontstonden vooral de vragen – hoe zal ik het in mijn eentje redden? Hoe kan ik alleen leven? Hoe kom ik de feestdagen door? Wie zijn mijn vrienden? Wie ben ik eigenlijk? Deze twijfels versterken alleen maar het gevoel van overweldigende leegte. Daarbij komt het gevoel dat je, desondanks al de mensen om je heen, je alleen met je wanhoop overblijft.

Zo kan het zijn dat je geen zin hebt om uit te gaan en in het openbaar te verschijnen. De redenen ervoor zijn vaak – angst voor opdringerige vragen, schaamte, niet klaar zijn voor de confrontatie met de mensen, onzekerheid over de reactie van familie en/of vrienden, angst dat wederzijdse vrienden de kant van je ex-partner zullen kiezen. Je sluit jezelf vaak op tussen vier muren, wat het gevoel van afwijzing en vervreemding alleen nog maar versterkt. Een ander probleem is dat je je lijden en eenzaamheid niet wilt toegeven – steeds terugkijken naar het verleden en hoe het was. Helaas leidt dit alleen tot melancholie, teleurstelling, passiviteit en gebrek aan initiatief.

Als dat herkenbaar is, is er een uitweg?

Ja.

Aan jezelf werken is het antwoord. Uit je slaapmode te komen en het stellen van nieuwe doelen zal het mogelijk maken om met eenzaamheid na een scheiding om te (leren) gaan, hoe cliché dat ook klinkt.

Hoe kan je de eenzaamheid na (echt)scheiding overwinnen?

Erkenning en acceptatie.

De eerste stap om uit eenzaamheid na scheiding te komen is, hoe moeilijk dan ook, is de erkenning en de acceptatie dat je scheiding een feit is, dat je verder alleen gaat en het besef dat dit echt niet het einde is van je leven. De overgang van er niets van willen weten, via de teleurstelling naar het verwerken van wat er is gebeurd, en het een plek geven is een grote, noodzakelijke stap in de goede richting.

Natuurlijk was dit ook voor mij niet makkelijk. Het voelde onwerkelijk, verschrikkelijk, ik miste mijn oude leven enorm, het gezelschap, de aandacht, het gezin, het samenzijn, maar ook de zo vertrouwde stabiliteit. Zolang je je situatie en de gevoelens die daarmee gepaard gaan ontkent, kun je echter niet verder, al kan het gemis aan armen om je heen soms pijnlijk en bijna fysiek voelbaar zijn. Na een tijd in een slechte roes te hebben geleefd, heb ik mezelf geleerd om stil te staan bij alles wat ik voelde. Ik liet het niet alleen toe, maar ging het onderzoeken. Het niet alleen kunnen zijn na een relatie en het verdriet, de boosheid, de machteloosheid, de angst, de afzondering, het gemis ….

Jezelf de tijd gunnen voor tranen, woede en pijn, verdriet, de angst, is belangrijk en zal helpen om negatieve emoties te verlichten. Je moet het niet willen haasten, maar ook niet eindeloos in blijven zitten. Anders wordt het een obstakel die het starten van een nieuwe levensfase in de weg gaat zitten.

Nieuwe focus.

Er komt een moment om naar de toekomst te moeten kijken – de tijd om na te denken, alles te inventariseren om vervolgens je nieuwe leven vorm te geven.

Wat erbij nog meer helpt is de hulp van dierbaren. Gun jezelf die hulp, wordt niet afwijzend, en wees zuinig op degenen die belangstelling tonen en hulp bieden. Een wandeling en gesprek met een andere persoon, een uitstapje met de kinderen, een etentje bij de vrienden – deze kleine activiteiten zullen helpen om met het gevoel van afwijzing en eenzaamheid om te leren gaan.

Door de bewustwording van al mijn gevoelens, begon ik ook de positieve gevoelens toe te laten en de veranderingen op te merken: momenten van rust, hoop, de dankbaarheid, kleine successen, waardering en de steun van de mensen om me heen, het gevoel van onafhankelijk zijn.  Zo begon ik mijn zoektocht naar wie ik ben en wie ik wil zijn.

Het is de moeite waard om je open te stellen voor een nieuw leven – persoonlijke ontwikkeling, fysieke activiteit, hobby’s, reizen, talen leren, een cursus, vrijwilligerswerk etc. Dit alles zal niet alleen jouw gedachten op nieuwe uitdagingen richten, maar u ook in staat stellen nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe passies te ontwikkelen.

Zo heb ik stapsgewijs, het huis ingericht, werk gevonden, wandelen opgepakt, met een goede vriendin weekendje weg geweest, ben aan een tuin project begonnen om na het werk van het uitzicht te kunnen genieten, en zo ben ik weer begonnen te leven. Om vaker onder de mensen te komen heb ik de buren en nieuwe mensen, ook singels, leren kennen en samen uit geweest. Ik begon beter voor mijzelf gaan zorgen, te genieten van het samenzijn met anderen en heb het yogales geven opgepakt. Daarnaast, ben ik me persoonlijk gaan ontwikkelen, de studies gedaan, die mijn leven en de kijk erop voorgoed heeft veranderd.

5 manieren om de eenzaamheid na een scheiding aan te pakken

1 Ontdek je passies.

Als je een hobby hebt, pak het dan opnieuw aan en wijd je je aan wat je het leukst vindt.  Je kunt bijvoorbeeld een weekend fietstocht maken of, als je een boekenwurm bent, lid worden van een plaatselijke boekenclub.

Probeer iets uit dat je altijd al hebt willen leren. Dit is een goede afleiding, zodat je niet constant denkt aan eenzaamheid, echtscheiding en een mislukte relatie.

Als je geen interesses hebt, denk er dan over om nieuwe uitdagingen voor jezelf te creëren. Bedenk welke activiteiten je altijd uitstelt omdat je geen tijd had of omdat je partner er geen grote fan van was? Nu kun je iets doen waarvan je vroeger altijd van gedroomd hebt.

2. Omarm nieuwe gewoontes en rollen.

(Echt)scheiding dwingt je om kwaliteiten van jezelf te ontwikkelen die je nooit eerder kende.

Als je partner bijvoorbeeld al het klussen om het huis heeft gedaan, moet je wellicht leren hoe je die rol op je neemt. Als hij de broodwinner/belangrijkste verdiener van het gezin was, moet je misschien een baan zoeken.

In plaats van deze nieuwe rollen als extra stress te zien, kun je ze zien als een kans om buiten je comfortzone te treden, en wat nieuws te ontdekken dat je voldoening en zelfwaardering  geeft. Je kunt zelfs leren van nieuwe rollen te genieten door een lijst te maken van alle taken die je nu doet, waarvan je voorheen dacht dat je er niet in staat toe was.

Als u je thuis bleef terwijl je echtgenoot werkte, moet je waarschijnlijk terugkeren naar de arbeidsmarkt. Neem deze tijd om nieuwe vaardigheden te leren die je kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe baan.

Wees niet bang om nieuwe dingen te proberen. Werk aan zelfverbetering, en op de lange termijn zal je gelukkiger zijn.

3. Zoek ondersteuning bij gezin/vrienden

Meeste ervaren eenzaamheid na een scheiding, denk ik. Contact met dierbaren, familie, vrienden is essentieel na een scheiding. Laat jezelf toe en leun op een goede vrienden en/of familie. En anders zorg ervoor dat je tijd doorbrengt met mensen die je positief beïnvloeden en die je een zelfverzekerd gevoel geven als persoon en je stimuleren.

Maak een nieuwe routine van bijv. een avondje uit met vrienden of een wekelijks videogesprek met je tante. Dit geeft je iets om naar toe te leven, en contact met mensen zal je opvrolijken. Vermijd mensen uit je leven die je slecht beïnvloeden. Gebruik zeker geen alcohol of drugs om je pijn te verzachten, die werken averechts.

Eerst dacht ik dat ik er helemaal alleen voor stond. Ik verhuisde nabij een stad, waar ik eerder heb gewoond. Het huis en de buurt waren echter nieuw. Al gauw bleek dat ik veel lieve mensen om me heen had. Ik heb toen de aangeboden steun en de hulp van oude vrienden en bekenden aanvaard en omarmd. Zo hebben ze me met praktische zaken om het huis geholpen. Een buurvrouw liet de hond uit. Met een nieuwe vriendin gingen we in het weekend dansen. De feestdagen heb ik bij een vriendin doorgebracht. En ik belde geregeld met mijn familie in het buitenland. Hoe doe je dat dan, kan je je afvragen. Tsja, je moet het wel zelf doen. De hulp aanvaarden is niet makkelijk. Door hiervoor open te staan, heb ik echter zoveel meer gekregen. Door de mentale steun, waardering, acceptatie en de stimulatie voelde ik hoop en dankbaarheid. Dankzij al de liefde om me heen werd ik een beetje minder eenzaam.

4. Vraag zelf om hulp indien nodig.

Omgaan met eenzaamheid na een scheiding is niet gemakkelijk. Je aarzelt misschien om anderen om hulp te vragen, je wilt ze niet tot last zijn. Soms is een helpende hand echter precies wat je nodig hebt.

Vraag vrienden of familieleden om een ​​helpende hand te bieden. Ik weet uit ervaring dat mensen graag een ander helpen. Ze weten alleen niet altijd hoe. Soms komt die hulp uit onverwachte hoek, als je maar open voor bent. Daarnaast kan je nog altijd een taak die je niet ziet zitten uitbesteden. Je kan bijvoorbeeld een huishoudelijke hulp inhuren, of de belasting adviseur je te laten helpen. Dit is ook voor zichzelf goed zorgen.

5. Neem regie in eigen handen.

Dit is de volgende stap naar je eigen geluk. Investeer in jezelf, nu het kan. Dat heb ik gedaan door eens goed te kijken naar wat ik nodig had.

Ik ben bijvoorbeeld gezond gaan eten, gaan bewegen (yoga, wandelen en fietsen) en ben van de natuur gaan genieten en gaan dansen. Dat laatste twee waren voor mij de manieren om de baterijen op te laden. Tegelijkertijd de focus verleggen naar het hier en nu heeft me enorm geholpen om de emotionele stress te verminderen en uiteindelijk in de hand te krijgen. Je kan naar muziek gaan luisteren, wel de liedjes die je krachtig maken.

Verder ben ik weer gaan genieten van kleine dingen en successen. Zorgen voor mijzelf betekende ook het loslaten wat me dwars zat en positiever naar mijzelf te gaan kijken. Hierdoor kreeg ik meer rust en  meer en meer hoop. Ik werd nieuwsgierig naar wie ik ben en wat ik wil en heb mezelf goed leren kennen. Ik ging weer studeren.

Door actief op zoek te gaan naar mensen met dezelfde interesses om samen leuke activiteiten te doen, kreeg ik veel energie. Ik voelde me veel beter in mijn vel.  Zo was ik alleen maar niet meer zo eenzaam of verbitterd. Ook na terugkomst thuis in mijn eentje voelde het goed. De tijd van alleen zijn heb ik uiteindelijk heel positief ervaren.

Als je het goed met jezelf kunt vinden, straal je het uit. Je positieve instelling en je enthousiasme straalt door. Deze positieve energie is aanstekelijk voor anderen en voor jezelf, daar wordt je vrolijker van, krijg je zin naar meer. Want je positieve energie creëert een nieuwe positieve energie. Meer ervan creëert meer ervan creëert meer……etc.

Voor jezelf kiezen is op dat moment het beste wat je kan doen om de eenzaamheid tegen te gaan. Dat maak je compleet. Als je dan kiest om alleen te zijn dan kies je er bewust voor. En als je dan nog een partner wilt, dan weet je dat het niet uit nood is om de eenzaamheid tegen te gaan. Je kiest dan bewust voor om andere reden die je belangrijk acht.

Wil je de enzaamheid na scheiding overwinnen? Heb je vragen of hulp nodig? Stel deze via https://coachanna.nl/contact/. Voor meer informatie kijk op www.coachanna.nl

Deel dit bericht