Anna

Anna

Coronavirus – Hoe te overleven tijdens de pandemie?

Het is moeilijk te omvatten wat door je heen gaat als door plotselinge veranderingen je je grond onder de voeten verliest. Uit eigen ervaring weet ik dat om er doorheen te komen heel veel van je vraagt. 

Jaren geleden, net een paar maanden na de verhuizing naar Peking, brak in China de vogelgriep uit. Juist in dezelfde tijd werd ik geconfronteerd met de borstkanker. Voor de moeder van twee jonge kinderen, nieuw in een vreemd land, het leven stond even stil. Voor de 8 maanden durende therapie vloog ik telkens van Peking naar Hong Kong. Ten minste over de ‘sociale distancing’ hoefde ik me geen zorgen te maken. Met de familie in Europa, en ‘nieuwe vrienden maken in uitvoering’,  was dit gewoon een natuurlijk gevolg van de verhuizing.

Naast vele aanpassingen en de voorzichtigheid (maskers waren toen ook aan de orde van de dag), het belangrijkste was om te focussen om positief te blijven. De simpele worden van mijn fantastische oncoloog, zijn mijn levensmotto geworden: ‘Laat los waar je geen invloed op hebt en blijf positief’. Hij was er van overtuigt dat dit een enorme boost voor je immuunsysteem is waar doctoren alleen tot op zekere hoogte invloed op hebben. Er hangt niet alleen ons algehele gezondheidstoestand van af, dit heeft enorme invloed op het eindresultaat bij een genezing.

Al is Nederland alom bekend om zijn nuchterheid, veel mensen verliezen echter het overzicht en hoop, raken de controle kwijt,  worden ongerust, bang, gestrest of zelfs wanhopig.

Wat kun je doen om positief te blijven, persoonlijk te groeien en veel sterker eruit komen?   

Beperk je informatieopname.

Om geïnformeerd te blijven hoeft je niet 24/7 het nieuws te volgen. Dat deed je immers ook niet voor het Corona virus in beeld kwam. Ook nu kun je het aantal kijkmomenten (bijv. 2 x per dag) en de bronnen beperkt houden. Kies jouw bron zorgvuldig; er is immers veel nepnieuws beschikbaar. In de media kan je informatie over alles vinden, heel vaak over wat je niet wilt weten!

Laat los.

Je kan alles uit de kast halen om ervoor te zorgen dat je het virus voor bent. Heel goed als je daar een goede balans bij kan houden. Als je hierdoor alleen maar in stress/paniek raakt en door het bos de bomen niet meer ziet, doe je er beter aan om het los te laten. Stress managen is een van de beste medicijnen. Het je immuunsysteem op gezonde peil te houden.

Besteed meer tijd aan je dierbaren.

Want samen zijn we sterker. Bak een cake of maak een knutselwerk met je kinderen. Bel je familie. Ook life video chats zijn een mooie manier om met de dierbaren in contact te bleven. Jullie kunnen samen koffie drinken, spelletje spelen, etc.

Wees behulpzaam en aandachtig.

Er zijn mensen  die in nog moeilijkere situatie kunnen verkeren. Je kan helpen door bijv. de boodschappen te doen, een belmaatje te zijn. Je kan iemand een kaartje sturen of iemand verassen met een kleine attentie, voor de deur achtergelaten. Laat mensen zien dat je om ze geeft.  Zo draag je aan het welzijn van een ander  en tegelijkertijd aan dat van jezelf. Want het geeft een goed gevoel om iets voor een ander te betekenen.

Verleg de focus.

Genieten van en dankbaar zijn voor wat je wel hebt en kan is een cliché. Het is niet vanzelfsprekend maar oh zo belangrijk. Het stemt je blij, geeft hoop en helpt te ontspannen. Enkele suggesties: Je dag beginnen met een complementje aan zichzelf/of je dierbaren of in de loop van de avond of voor het slapengaan stil te staan ​​bij de dingen waarvoor je vandaag dankbaar bent en ze opschrijven. De volgende startzinnen kunnen helpvol zijn:

  • Ik ben dankbaar voor:
  • Ik heb genoten van:
  • Iets bijzonder/aangenaam dat ik vandaag zag/proefde/ hoorde of ervaren heb is:

Investeer in je eigen ontwikkeling, wees creatief met extra tijd.

Start yogalessen, meditaties. Of anders, pak op je oude hobby, leer wat nieuws, lees een boek  of doe iets waar je normaliter niet aan toe komt. Doe wat je leuk vindt. Leer ontspannen. Nu dat kan. Zie de extra tijd als cadeautje en geniet ervan volop.

Ga potje lachen.

Bekijk een komedie, breng elkaar aan het lachen, doe eens een lachyoga of begin spontaan te lachen. Zomaar. De fysieke actie, al lijkt het voor sommigen een belachelijk idee, veroorzaak een soort kettingreactie. Eenmaal begonnen, weet je niet van ophouden. En dat is wat erom gaat, een slappe lach. Niets werkt zo aanstekelijk. Bovendien tijdens het lachen maakt ons lichaam het gelukshormoon endorfine aan – een natuurlijke ‘’feel good drug’’ genoemd.

Vertrouw op jezelf.

Je bent al vaker in een onmogelijke situatie geweest. Een ziekte, financiële problemen, verlies van dierbare, scheiding, gebrek aan werk etc… allemaal de voorbeelden ervan.  Hoe was dat voor je? Wat heb je toen gedaan en wat heeft je toen geholpen? Je hebt meer veerkracht dat je denkt. Dit Corona  zal straks voorbij zijn. Ook hier kom je doorheen. Vertrouw op je eigen weerkracht en herinner je je er regelmatig aan.

Adem diep en langzaam.

Qi gong is een van de ademhalingsmethodes om je stress niveau omlaag te halen door rustig, laag in je buik te ademen. Deze adem wakkert para sympathetisch zenuwstelsel aan dat verantwoordelijk is voor je ontspanningsmomenten. Een bewezen methode om de rust terug te vinden.

Geniet van de natuur.

Natuur werkt genezend.  Op balkon, terras, een ommetje om het huis of in de tuin. Met een gepaste afstand uiteraard,  verantwoord zodat je een ander niet in gevaar brengt. Je hoeft niet ver te zoeken om de natuur op te merken. We zijn gezegend met vaak adembenemend firmament. Op donkere dagen tekent de hemel lucht meest prachtige patronen. En ander is de lente, de bijen en de vogels al volop bezig, zelfs in een bloempot op een balkon. Bekijk ze eens aandachtig.

Durf om hulp te vragen.

Het is heel menselijk om hulp te zoeken. Zichzelf open en kwetsbaar te stellen zijn jouw kwaliteiten. Voel je, desondanks alles te hebben geprobeert, dat het te veel van je vraagt? Zoek dan een hulp. Je kan iemand in je nabije omgeving om een steun vragen, of zich richten tot jouw gemeente en om een een vrijwilliger vragen. Zorg ervoor dat je er niet alleen me zit. Er zijn mensen die anderen heel graag willen helpen. Daar kan je op rekenen.

Tot slot.

Verras me! Heb je nog meer ideeën om positief te blijven? ‘Sharing is caring. Ik hoor het graag!
Wanneer je je in soortgelijke situatie herkent en heb je behoefte om dit te veranderen, neem contact op via https://coachanna.nl/contact/

Samen zijn we sterk, samen kunnen we het aan!

Deel dit bericht