Recent zie en hoor je veel in de media over de beperkingen die mensen door de pandemie ervaren. Misschien ervaar je ze zelf. Dan voel je je wellicht berooft:
- van je vrijheid (vrijheid van beweging, werken, vakantie etc),
- van je stabiliteit en/of de vertrouwde orde van zaken,
- van je positieve gemoedstoestand (een voelt zich eenzaam, een ander juist opgefokt door opeens 24/7 opgezadeld te zijn met het hele gezin in huis),
- van … je vult het maar in.
Daarom focus je juist op datgene wat je niet hebt en je rouwt erover. Voor je het weet, komt het pessimisme, wellicht een angst, zelfs een depressie om de hoek te kijken. Dit is een slecht uitgangspunt. De manier waarop we de wereld waarnemen echter, heeft grote invloed op onze persoonlijke ontwikkeling, ons zelfvertrouwen en onze emotionele stabiliteit.
Het is net als met een nieuwe interesse. Je wilt een bepaalde type auto: bijv. een Mercedes, liefst een blauwe. Opeens zie je ze overal. Hoe dan? Het is bewezen dat je als je je ergens op focust, dan valt het je vaker op. Een geluk is dus een bewuste keuze.
Zelf, voel ik me gelukkig. Ik voel het optimisme en heb de kracht en energie om de situatie, wat dan ook, van de zonnige kant te bekijken. Want hoe je tegen veranderingen aankijkt bepaalt jouw toekomst. Het leren aanpassen aan de veranderingen hoort erbij.
De veranderingen, hebben vaak niet zo zeer te maken met de pandemie maar met het feit en tegelijkertijd de enige zekerheid van de wereld: Dat ALLES verandert – in de tijden van het coronavirus en daarbuiten. ‘Panta rhei’ (letterlijk: alles stroomt). Dat zei grote filosoof Heraclitus al 2500 jaar geleden! De veranderingen gebeuren constant, grote of kleine, ver weg of dichtbij. Vooral de veranderingen die direct op ons van invloed zijn, komen soms hard aan.
Maar wat is een verandering eigenlijk? Het is een onverwachtse gebeurtenis die onze standaard manier van doen op de kop zet. Het blijft niet bij dezelfde, het wordt iets nieuws. Wat nieuw is wekt een weerstand op. Het kan niet op de bekende manier opgelost worden. Het kost ons extra moeite.
Gelukkig zijn we als een rietstengel. We laten ons door de wind leiden, en we reageren daarop.
Mijn eerdere ervaringen en de pandemie overtuigen me keer op keer dat:
- Ik het wel aankan, al niet op een dan wel op een andere manier.
- Er altijd een weg te vinden is.
- Ergens te veel aan gehecht raken, zoals aan plaatsen, plannen of gedachten is niet handig.
- Het is de moeite waard om te relativeren en zich openstellen voor wat nieuw is.
- Het is de moeite waard om in actie te komen en flexibel te zijn.
- Verandering is noodzakelijk, een natuurlijke voorganger van vernieuwing en groei, het is de ritme van de natuur en van het leven.
- Positief denken is gezonder voor ons lichaam en geest. Het genereert het geluk hormoon. In het dagelijks leven voelen we ons energieker en daadkrachtiger.
- Het is waardevol om zich te omringen met positieve mensen (die ook positief denken).
- Kritisch zijn, en gezond verstand gebruiken helpt de feiten van de fabels te scheiden, dat bespaart de onnodige emoties.
- Het is nodig jezelf de tijd geven om het proces te doorlopen.
- De stabiliteit na te jagen heeft niet zo veel zin, althans niet ten koste van alles.
- Naar buiten gaan (een uurtje in de natuur) leidt tot verassende inzichten en is een geweldige energielevel oppepper.
- Het loslaten biedt ook een uitkomst.
Hoe dan? Gewoon. Door iedere dag weer opnieuw te beginnen. Voor meer tips lees mijn vorige blogpost: https://coachanna.nl/hoe-te-overleven-tijdens-de-coronavirus/