Anna

Anna

Schaamte blijven meedragen of uitspreken?

“Als je je schaamte uitspreekt, zal het altijd meevallen. Want niemand is gemener voor je dan jezelf.” – Milouska Meulens

Deze zin van Milouska Meulens, die met schaamte afrekent in een artikel* in Mezza raakt wat schaamte betreft de kern.

Gebeukt onder schaamte door het leven gaan, heeft desastreuze gevolgen. Waarom velen onder ons hebben er toch zoveel last van? Oordelen? Opvoeding? Het goed willen doen? Succesvol willen zijn? (dat laatste kan trouwens ook een gevoel van schaamte oproepen).

Niet alleen de negatieve oordelen hebben de invloed op onze zelfwaarde en wat daarmee direct samenhangt, het gevoel van schaamte. De positieve oordelen kunnen even schadelijk zijn. Als iemand zegt bijv.: ‘Jij bent zo slim, ik ben trots op je’, werkt dat bij je als een  zelfvertrouwen booster of juist tegenovergestelde?  Gaat, zodra je aan de maatstaaf ‘slim genoeg’ niet voldoet, een alarmlampje van schaamte aan (of wat dat ook had mogen zijn) of kan je relativeren en relaxen?

‘’Als ik niet voldeed aan de hoge verwachtingen, stonden mijn ouders voor schut’’, lees ik in hetzelfde inspireerde artikel*. Hoeveel van ons ervaren deze last in het volwassene leven? De schaamte ligt overal op de loer. En niet alleen ten opzichte van de ouders, maar ook t.o.v. de collega’s , de omgeving, en vooral t.o.v. onszelf.

Het volgende dat bij me opkomt is ’’What others do may be a stimulus of your feelings, never the cause’’ of te wel ’’Wat anderen doen kan een prikkel zijn voor je gevoelens, nooit de oorzaak’’- van de grondlegger van de Geweldloze Communicatie, Marshall B. Rosenberg.

Tot hoever houden wij, houd  jij daar rekening me, als je dat überhaupt al doet? En hoe vertaal je het naar de praktijk van iedere dag? Heb je veel last van schaamte? Soms is het goed om er even bij stil te staan.

Je kunt je dan een van deze vragen stellen:

Hoe ga je om met de hoge verwachtingen van jezelf?

Hoe ga je om met de verwachtingen van je omgeving?

Schaam je je er voor dat je niet voldoet aan ….(om voor jezelf in te vullen)?

Hoe ga je om met schaamte?

… om zomaar wat te noemen.

Met andere woorden: durf je schaamte los te laten, durf je jezelf te zijn, tot hoever en hoe doe je dat?

Wil je graag van je schaamte en zelfoordeel af, zodat je meer geluk en minder stress ervaart maar weet je niet waar te beginnen?

Neen contact met me op en leer hoe met nieuwe ogen, zonder schaamte de wereld in te gaan. Het is een ware opluchting.

Lieve groet,

Coach Anna

*’’En nu ben ik een beetje verliefd op mijzelf’’, het artikel van Jette Pellemans met Milouska Meulens, pagina 29  van Mezza, 8/9 jan 2022, De Stentor

Deel dit bericht